Protejarea datelor cu caracter personal - ce sa stii si ce poti face despre asta

La ora actuala, de fiecare data cand accesati o pagina de internet sunteti intampinati de celebrul acord de prelucrare a datelor. GDPR-ul in zilele noastre este o masura de prin care datele cu caracter personal pot fi stocate, doar conform consimtamantului utilizatorului.


In cazul nostru, la www.re-incarcare.ro toate datele pe care le completati in vederea incarcarii unei cartele telefonice nu vor fi date stocate si utilizate in alt scop decat cel la reincarcarii.

 

Care este riscul? Evident ca exista si in mediul online tot felul de metode de frauda si de inselaciune. Teama unora este ca din necunostinta de cauza sa nu ajunga victime ale celor care le fura date sau chiar sume de bani din conturi.

 

GDPR este activ din 2016. Nerespectarea masurilor de securitate si de pastrare a datelor confidentiale este pedepsita de legea in vigoare. Astfel de cazuri pot constitui si context perfect pentru aplicarea unei amenzi - aceasta poate fi cuprinsa intre 1.500 si 50.000 de lei. Daca fapta va fi incadrata ca infractiune amenda poate ajunge si la 10.000.000 de euro sau 2% din cifra de afaceri totala anuala.


Ce presupune sa iti protejezi datele personale cand utilizezi aplicatii mobile sau retele sociale

 

Sunt cateva aspecte ce pot trada faptul ca nu ai de-a face cu o aplicatie legala sau cu un site cu practici legale. Tine cont asadar sa instalezi orice tip de aplicatie dintr-o sursa sigura, adica din App Store, Google Play sau App Gallery. Fiecare aplicatie are termeni de utilizare si date despre dezvoltatori.

 

Configureaza telefonul sau tableta sa blocheze automat orice fisier sau program ce provine din sursa nesigura. Faci asta din setarile de securitate. Foloseste hotspot din sursa sigura sau cel putin evita conectarea la retele publice de internet. Cand nu utilizezi functia de transfer de date opreste Bluetooth-ul.

 

Sunt de folos si actualizarile la timp ale softului device-ului mobil, instalarea unui program de protectie, un antivirus ce filtreaza aplicatiile, adresele web cu potential malitios. De asemenea, alege sa setezi parole si softuri de criptare sau chiar si o aplicatie sigura, anti-theft - in cazul in care telefonul ar ajunge pe mainile unui hot, accesul la datele stocate in terminal sa fie restrictionat.

 

VPN

 

Probabil ai auzit de VPN, virtual private network. Conexiunea este securizata si protejeaza de eventuale abuzuri privind colectarea si starea datelor personale. Poate fi folosita conexiunea VPN in mod gratuit.

 

In mediul online infractiunile in privinta obtinerii si utilizarii ilegale de date personale se numeste phishing sau inselaciune electronica. Astfel de inselatorii sunt practicate de multa vreme si se intensifica acum de cand cu boom-ul online-ului. Exista diverse tehnici despre care ar trebui sa stim cu totii. Una clasica sa spunem asa este cea a ofertelor de nerefuzat. Suna ca si cand ai prins norocul de picior, cand, de fapt, in spatele practicii poate fi un furt de bani. Unii actioneaza subtil, sustrag sume foarte mici de bani din conturi.

 

Informati-va mereu despre surse si despre reala oferta, in cazul in care sunteti tentati de acestea. Cat despre noi, ne recomanda anii de cand activam in domeniu si publicul larg, multumit. 


Partener autorizat orange vodafone telekom